" İSTANBUL İÇİN KETEN TOHUMU DEVAM TEMİNİ" PROJESİ BAŞLADI

Şile Bezinin Ham Maddelerinden Olan Keten Lifi Üretimi Umut Vaat Ediyor…

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Şile Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi iş birliğiyle hayata geçirilen “İstanbul İçin Keten Tohumu Devam Temini’’ projesi kapsamında, Şile de keten tohumu yağı ve lif üretilmesi, tarımı ileriye taşımak için işbirlikçi düşünceyi teşvik etmek üzere çiftçi toplulukları oluşturmak ve tıbbi ve aromatik ürünler başta olmak üzere keten tohumu yağı üretimiyle etik tarım yöntemlerinden yararlanarak, çiftçilerin ve üreticilerin organik olarak büyümesine ve tüketici odaklı bir zihniyet geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla önemli bir adım atıldı.

İlk olarak 2021 yılında “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)’’ kapsamında “Keten varsa Şile Bezi Var Projesiyle,  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğiyle Ağva bölgesinde öncü çiftçi Ali ACAR’a ait 10 dekarlık arazide keten bitkisi yetiştiriciliği ile başlayan süreç  2022 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Şile Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında bir protokol imzalanması ile devam etti. .

Geçtiğimiz yıl ise bölge çiftçileri temin ettikleri tohumlar ile 30 dekar alanda ekim gerçekleştirdi. . Gerek çiftçilerin kendi temin ettiği organik tohumlar gerekse Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temini gerçekleştirilen tohumlar ile bölgede keten üretiminde sürdürülebilirlik sağlanmaya başladı.

Bu yıl, Şile Tıbbi Aromatik Bitkiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çevresindeki 100 dekarlık alanda yetiştirilmek üzere 400 kg Beyaz Gelin, 300 kg Karakız ve 300 kg Sarı Dane cinsi keten tohumları dağıtımı gerçekleşti.

Sürdürülebilirlik açısından Şile’de Keten yetiştiriciliğinde  2021 yılında başlatılan proje ve devam projeleriyle geçen süreçte projenin ilerleyen aşamalarında yenilenebilir enerji tesisinin projeye dahil olması amaçlanıyor. İlerleyen yıllar için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Yeşil Ekonomiye Geçiş hedefleri doğrultusunda doğa dostu bir üretim modeli hedefleniyor.