ŞİLE BEZİ’NİN GELECEĞİ KONUŞULDU

Şile Bezi Çalıştayı Konunun Paydaşlarını Bir Araya Getirdi

ŞİLE BEZİ’NİN GELECEĞİ KONUŞULDU

Şile’nin sembolü ve coğrafi işaretli değeri olan Şile Bezi adına 30 Nisan günü Şile Belediyesi Mercanköşk Sosyal Tesislerinde bir çalıştay düzenlendi.

Şile Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Şile Bezi Çalıştayı, ilçenin geleneksel dokuma sanatına gönül vermiş üreticiler, butik sahipleri, tasarımcılar, ev eksenli çalışan kadın üreticiler, kooperatifler ve Şile Bezi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği’ni bir araya getirdi. Katılımcılar, Şile Bezi’nin geleceğine yön verecek önerilerini paylaşarak ortak bir yol haritası oluşturdu.

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı yaptığı açılış konuşmasında, Şile Bezi’ne yıllarını vermiş tüm üreticilere ve katkı sunan paydaşlara teşekkür ederek, geçmişten bugüne yaşanan dönüşüme dikkat çekti. Kabadayı, 1970’li yıllarda Şile Bezi’nin yılda 100 milyon dolar ihracat hacmine ulaştığını hatırlatarak, bu değerin yeniden ayağa kalkması için kolektif bir çabanın şart olduğunu vurguladı

Başkan Kabadayı, Şile Belediyesi olarak El Sanatları Merkezi’nde üretimin geleneksel olarak  sürdürüldüğünü hatırlattıktan sonra Halk Eğitim Merkezi iş birliğiyle mahallelerde dokuma tezgâhı desteği sağlandığını ve İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle de Kollektif Tasarım Merkezi’ni yeniden faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Başkan ayrıca, Enstitü İstanbul İSMEK iş birliğiyle yeni üreticilerin ve tasarımcıların yetiştirildiğini, kalıcı satış noktaları kurularak Şile Bezi’nin görünürlüğünün artırıldığını da vurguladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle düzenlenen defile ve sergiler, Şile Bezi’nin yeniden kent hafızasında yer almasına katkı sundu. Başkan Kabadayı, ayrıca coğrafi işaret tescilinin sağladığı sorumluluğa da dikkat çekerek, ürünlerde doğru etiketleme ve tanıtıcı materyallerin standartlaştırılması için çalışmalara başlandığını açıkladı.

Bugün el sanatları merkezinde 21 personel ile aylık yaklaşık 4000 metre üretim yapılıyor. Yıllık üretim maliyeti ise 13 milyon TL’yi bulurken metre başı maliyetin ise 300 TL’yi buluyor. Özgür Kabadayı bu maliyet yapısının sürdürülemez olduğunu ve üreticinin rekabet gücünü zayıflattığını da konuşmasında  dile getirerek, daha düşük maliyetli, verimli ve sürdürülebilir bir üretim modeline geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

36. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali Hazırlıkları Başladı

Çalıştayda 36. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali hazırlıklarının da başladığı ifade edilirken, bu yıl ki festivalin üretimi destekleyen, üreticiyi odağa alan ve kültürel mirasa sahip çıkan bir yapı ile gerçekleştirileceğinin altı çizildi.

Açılış konuşmasının ardından, Şile Belediyesi’nin bugüne dek Şile Bezi’ne yönelik gerçekleştirdiği projeleri aktaran özel video gösterimi büyük ilgi gördü.

Şile Bezi Koordinatörü Berna Melek moderatörlüğünde gerçekleştirilen oturumlarda, üreticiler, butik temsilcileri, ev eksenli çalışan kadınlar ve kooperatifler; üretim süreci, maliyet yönetimi, markalaşma, gençlerin sektöre kazandırılması ve e-ticaret olanakları gibi başlıklarda görüş ve önerilerini paylaştı.

Artan maliyetler ve sürdürülebilirlik ekseninde yapılan değerlendirmeler, çalıştayın sonuç raporuna temel oluşturdu.

Çalıştay Raporu Kamuoyuyla Paylaşılacak

Program sonunda Şile Belediyesi, çalıştayda dile getirilen tüm görüş ve önerilerin yer aldığı kapsamlı bir Sonuç Raporu hazırlanacağını ve kısa süre içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Bu rapor, ilerleyen dönemde alınacak kararlar ve hayata geçirilecek projeler için rehber niteliğinde olacak.