AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNE TAHLİYE KAPIDA

Çoğu Köylü Olan 7000 Hastaya Hizmet Veren 1 No.lu Aile Sağlığı Merkezi Yerinden Oluyor.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNE TAHLİYE KAPIDA

2016 yılından bu yana Üsküdar Caddesi üzerinde hizmet veren Şile 1 No.lu Aile Sağlığı Merkezi Sakarya Tarım Kredi Kooperatifince icra kanlıyla tahliye ediliyor.

Dönemin Şile Belediye Başkanlığıyla Kooperatif arasında yapılan anlaşma ile cüzi bir fiyata Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılmak üzere Aile Hekimlerine iki yıllığına kiralanan arazi yedi yıldır faaliyet gösteriyor.

Kira sözleşmesinin sona ermesinin ardından Tarım Kredi Kooperatifi Sakarya 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde hemen tahliye davası açmasına karşın Şile Belediyesi davayı kazanıyor. Ancak Kooperatif konuyu üst mahkemeye taşıyor ve Sakarya Bölge Adliye Mahkemesi 2021 yılında tahliye kararı veriyor.

Bugüne kadar tahliyeyi gerçekleştirmeyen Sakarya Tarım Kredi Kooperatifi, Şile Belediyesi’ne yazdığı 6 Haziran 2024 tarihli yazıyla arazinin üzerinde ki yapıyla beraber en geç 15 Ekim’e kadar tahliyesini istiyor. Söz konusu prefabrik yapı ise İBB’ye ait.

Sakarya Tarım Kredi Kooperatifi avukatları 18 Aralık günü bizzat Şile 1.No.lu Aile Sağlığı Merkezine gelerek görevli doktorlara ihtarda bulundular ve ivedi bir şekilde arazinin boşaltılmasını istediler.

Kanun karşısında çaresiz kalan görevli aile hekimleri, Şile Belediyesi’nden yer talebinde bulundular ancak mevzuat gereği Çavuş Mahallesi sınırlarında istenilen büyüklükte yer olmadığı yanıtını aldılar. Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bütçeyle kira, fatura ve personel ihtiyaçlarını karşılamak zorundalar. Aile sağlığı merkezinin uygun kirayla bir mekan bulamaması halinde sözleşmeli çalışan 1 hemşire ve 1 temizlik görevlisi de işsiz kalacaklar. 

Konuyla alakalı olarak Şile Kaymakamlığı’nın da yer bulmak gibi bir zarureti olmamasına karşın aile sağlığı merkezine gelen vatandaşlar devletin ve belediyelerin destek vermemesi durumunda bu sorunun nasıl çözüleceğini soruyorlar.

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün sorunla alakalı olarak Merkez Aile Sağlığı Merkezi’nde aile hekimleri için üç oda tahsis ederek şimdilik çözüm bulacağı öğrenilirken, kalıcı çözümün nasıl bulunacağı merak konusu. Çünkü takip gerektiren bebek ve hamile takipleri için gerekli alt yapının sağlanması zorlaşacak. Konunun diğer bir boyutu ise tahsis edilecek binanın mahalle sınırları içinde ve depreme dayanıklılık standartlarına uygun olması.

Yeni yasal düzenleme ile aile hekimlerinin üzerinde ki iş yükü arttırılırken bir de adeta “Başınızın Çaresine Bakın!” dercesine yalnız bırakılmaları pes dedirtiyor!