ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU CEZAYİR’DE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ve Cezayir arasındaki mevcut taşımacılığın geliştirilmesi, yeni hat ve koridorların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Afrika’ya açılan bir ulaştırma kapısı olarak gördüğümüz dost ve kardeş Cezayir ile Orta Asya ve Afrika arasında köprü vazifesi görecek taşıma koridorlarını ele almamız gerektiği inancındayım” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Cezayir’de

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Cezayir’e giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu havalimanında Türkiye Cumhuriyeti Cezayir Büyükelçisi Mücahit Küçükyılmaz karşıladı. Bakan Uraloğlu ve beraberindeki heyet ardından, Cezayir Ulaştırma Bakanı Youcef Cherfa ile Başkent Cezayir’de bir araya geldi.

Uraloğlu, Türkiye-Cezayir ilişkilerinin son yıllarda stratejik bir ortaklığa dönüştüğüne dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun eş başkanlığında kurulan “Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK)” her alanda ilişkilerin daha da geliştirilmesi için önemli bir platform rolü üstlendiğini belirtti.

Bakan Uraloğlu, denizcilik, karayolu ve demiryolu taşımacılığı, gemi sanayi ve ulaştırma koridorları alanlarında iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine işaret ederek, “Afrika’ya açılan bir ulaştırma kapısı olarak gördüğümüz dost ve kardeş Cezayir ile Orta Asya ve Afrika arasında köprü vazifesi görecek taşıma koridorlarını ele almamız gerektiği inancındayım. Mevcut taşımaların geliştirilmesi, yeni hat ve koridorların değerlendirilmesi üzerinde çalışabiliriz. Ulaştırma koridorunda iş birliklerinin arttırılmasını kapsayan bir mutabakat için çalışmalara başlayalım. Yeni işbirliklerine açığız” diye konuştu.

İkili görüşmelerin ardından Bakan Uraloğlu ve Bakan Youcef Cherfa basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını belirten Uraloğlu, heyetler arasındaki görüşmenin buna katkı sağlayacağına inandığını söyledi. Türkiye için Cezayir’in kıymetinin büyük olduğunu belirten Uraloğlu, Cezayirli mevkidaşı Youcef Cherfa’yı en kısa zamanda Türkiye’ye beklediklerini de kaydetti. Öte yandan, Cezayir Ulaştırma Bakanı Youcef Cherfa ise, Uraloğlu’nun bu ziyaretinin Cezayir-Türkiye ortaklığına bu alanda bir yol haritası oluşturacağına vurgu yaparak, özellikle deniz taşımacılığı, balıkçılık ve demiryollarının inşası alanlarında işbirliğinin artacağını ifade etti. Türkiye’nin Başkent Cezayir’deki metro çalışmalarının tamamlanmasında yer alacağını da belirten Youcef Cherfa, Setif ve Seyyidi Bilabbas kentlerindeki tramvay yollarının da inşası için de görüşmelerin yapılacağını kaydetti.

Bu görüşmenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve beraberindeki heyet, Cezayir Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Bakanı Badani ile başkent Cezayir’de bir araya geldi.

Türkiye ile Cezayir Arasında Balıkçılık Ve Gemi İnşa Alanında Ortak Çalışma Grubu Kuruluyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Cezayir Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Bakanı Ahmed Badani, iki ülke arasında balıkçılık ve gemi inşa alanında ortak bir çalışma grubunun kurulmasını kararlaştırdı.

Görüşmede, Türkiye ve Cezayir arasında son dönemde artan ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi hedefine dikkati çeken Uraloğlu, iki ülke arasında birbirinden farklı çok sayıda kurumun bir araya gelerek ortak çalışma alanlarını keşfetmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cezayir’in 1280 kilometre uzunluğunda bir deniz kıyısı olduğu ve denizlerinde 500’den fazla balık türü ile zengin deniz mahsullerine sahip olduğuna işaret eden Uraloğlu, balığın işlenmesi, depolanması ve nakliyesi gibi konuların yatırım için son derece elverişli alanlar olduğunu ifade etti.
Bakan Uraloğlu, Cezayir ile gemi inşa alanında da iş birliğinin önemine dikkati çekerek, “Uzun yıllar dünya ülkeleri ile bu konuda kurduğumuz iş birliklerini Cezayir’i kapsayacak şekilde genişletmeyi çok değerli görüyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Cezayir Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Bakanı Ahmed Badani’nin görüşmesi sonucunda iki ülke arasında balıkçılık ve gemi inşa alanında ortak bir çalışma grubunun kurulması kararlaştırıldı.

BHA