TOBB BAŞKANI M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU, ÜRETİM SEKTÖRÜ DEPREM ETKİ VE SÜRDÜREBİLİRLİK ANALİZİ LANSAMAN TOPLANTISI’NDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Üretim Sektörü Deprem Etki ve Sürdürülebilirlik Analizi Lansman Toplantısı‘nda TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu değerlendirmelerde bulundu.

TOBB BAŞKANI M.RİFAT HİSARCIKLIOĞLU, ÜRETİM SEKTÖRÜ DEPREM ETKİ VE SÜRDÜREBİLİRLİK ANALİZİ LANSAMAN TOPLANTISI’NDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU


Ankara’da, Üretim Sektörü Deprem Etki ve Sürdürülebilirlik Analizi Lansman Toplantısı gerçekleşti. Saat 14.00 başlayan toplantıya, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waıte ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi gibi birçok isim katıldı.
TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, üretim sektöründe depremin etki ve analizlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Hisarcıklıoğlu’nun konuşmalarındaki satır başları şöyle:


“ELİMİZDEKİ TÜM İMKANLARI SEFERBER ETTİK”
“Malumunuz, 6 Şubatta korkunç bir deprem felaketi yaşadık. Her milli meselede olduğu gibi, bu süreçte de, Oda ve Borsa Camiası olarak hızla harekete geçtik. Elimizdeki tüm imkânları, deprem mağduru illerimiz için seferber ettik. 4.700 TIR, 7 gemi, 6 uçak dolusu yardım ulaştırdık. 36 bin ton gıda, 3.900 konteyner, 6 bin çadır, 100 binden fazla ısıtıcı, 817 bin battaniye ve 530 ton akaryakıt 551 iş makinesi ve mobil vinç gönderdik. 24 noktada yemek mutfağı kurarak, 3,5 milyon kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdik. Sonraki aşamada bölgedeki kalıcı konut ihtiyacının karşılanması için bir kampanya düzenledik. Elimizdeki tüm maddi kaynakları bu işe aktardık. Ayrıca bölge ekonomisinin ve istihdamının yeniden canlandırılması için çeşitli girişimler hazırladık. Tedarikçim Deprem Bölgesinden Programıyla; Deprem bölgesinden mal almak isteyen firmaları, deprem bölgesindeki üreticilerle eşleştirdik. Ulusal Gıda Perakendecilerini, deprem bölgesinden tedarik sağlamaya yönlendirdik. Deprem bölgesinde; elde, depoda, tarlada kalan tarım ve gıda ürünlerinin ulusal zincir market tarafından satın alınmasını sağladık. Ticaret Pazaryerlerinden, Deprem Bölgesindeki üreticilere Destek vermelerini temin ettik. Deprem bölgesindeki satıcıların, e-ticaret pazar yerlerinde komisyonsuz satış yapmasını sağladık.”


“DEPREM BÖLGELERİNDEKİ İSTİHDAM”
"Değerli dostlar,
Devlet ve millet olarak sağlanan yardımlar elbette önemli, gerekli ve değerlidir. Öte yandan deprem bölgesindeki insanların, üretim ve ticaret yaparak, kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamamız da gerekmektedir. İstihdamla ilgili son rakamlar, bölgede özellikle 4 ilimizde çalışan sayısında çarpıcı bir azalışa işaret etmektedir. Depremin istihdama en olumsuz yansıdığı il Hatay olmuştur. Hatay’da özel sektörde çalışan sayısı yüzde 35 azalmıştır. Yani her 3 kişiden biri artık çalışmamaktadır. Geçen sene 165 bin olan kayıtlı istihdam bu sene 107 bine düşmüştür. Demek ki 58 bin kişi işten ayrılmış veya işini kaybetmiştir. Kahramanmaraş’ta özel sektörde çalışan sayısı yüzde 29 azalmıştır. Çalışan sayısı 147 binden 104 bine düşmüştür. Malatya’da 95 binden 71 bine gerilemiştir. Yani her eskiden çalışan her 4 kişiden biri artık çalışmamaktadır. Adıyaman’daki özel sektör istihdamı da 55 binden 48 bine inmiştir."


“SANAYİMİZ İÇİN YOL HARİTASI”
"Kıymetli dostlar,
Şehirlerimizi ayağa kaldırmanın yolu, ekonomiyi yeniden canlandırmaktan geçmektedir. İşte Gaziantep ve Sanayi Odamız, bu vizyonla harekete geçmiş ve çalışmaya başlamıştır. Kamu ve özel sektör kurumlarımızın yanı sıra, uluslararası kuruluşlarının destek ve katkılarıyla, çok önemli bir çalışmayı hayata geçirmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak rapor, deprem bölgesindeki sanayimiz için bir yol haritası oluşturacak olması açısından çok değerlidir ve referans niteliğindedir. Hem kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler sıralanmış, yerel ve bölgesel kalkınmaya yönelik somut politika adımları hazırlanmış, hem de kurumlarımız için ne tür adımlar atılması gerektiğine ilişkin yapıcı öneriler belirlenmiştir. Başta Gaziantep Sanayi Odamız olmak üzere, bu kapsamlı çalışmada büyük emekleri bulunan bölge Oda ve Borsalarımızı, Bakanlıklarımızı, Valilerimizi, Belediye Başkanlarımızı, Birleşmiş Milletler ekibini, TSE, KOSGEB, TÜBİTAK ve Kalkınma Ajanslarımızı tebrik ediyor, hepsini yürekten kutluyorum."


“LİDER ŞEHİR: GAZİANTEP”
"Gaziantep sadece bölgenin değil, ülkemizin en önemli sanayi üretim merkezlerinden biridir. İsmi markalaşmış bir şehrimizdir. Geçen hafta İstanbul Sanayi Odamız tarafından Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı. Gaziantep’ten 28 firmamız ilk 500 firma arasında yer aldı. Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen üretim, ihracat ve istihdamdaki başarılarıyla Gaziantep’i gururlandıran tüm firmalarımıza teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Gaziantep sadece sanayi alanında değil, gastronomi alanında da lider bir şehre dönüşmüş ve UNESCO Gastronomi kenti unvanı kazanmıştır. Coğrafi işaretli ürünler konusunda da öncü, örnek ve rol model olmuştur. Ülkemizin ilk AB tescilli ürünü olan Antep Baklavasının coğrafi işaretin tescili, Gaziantep Sanayi Odamızca gerçekleştirilmiştir. Odalarımız ve Borsamızın bu işe sahip çıkması neticesinden Gaziantep, 102 coğrafi işaret tescilli ürünle bu alanda Türkiye’de ilk sırada yer almıştır. Ki, bu rakam bugün birçok Avrupa ülkesinin toplam tescilli ürün sayısından daha fazladır. Son olarak şunu söyleyip konuşmamı bitirmek istiyorum. Enseyi karartmayalım. Kendimize ve ülkemize güvenelim. Geçmişte pek çok badireyi atlattık. Bunu da inşallah bir ve beraber olup geride bırakacağız."

Haber: Kerim TÜRK