DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU ŞİLE KÜLTÜR DERNEĞİ’NİN TEMELLERİ ATILDI!

21 İli Kapsayan Şile’nin En Geniş Kapsamlı Hemşeri Derneği Kuruluyor

DOĞU ve GÜNEYDOĞU ANADOLU ŞİLE KÜLTÜR DERNEĞİ’NİN TEMELLERİ ATILDI!

Şile’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizin kültürünü yaşatmak amacıyla bir sivil toplum örgütlenmesi süreci başladı. Bu bağlamda 26 Nisan sabahı Mercanköşk Sosyal Tesislerinde kahvaltıda buluşuldu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Şile Kültür Platformu adı altında düzenlenen organizasyona ilçe dışından Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Varlı, Çekmeköy Belediye Meclis Üyesi Turgut, Sancaktepe Belediye meclis üyeleri Ali Kaya ve Yıldırım Ertuğrul misafir olurken Şile’den de bazı muhtarlar ve STK temsilcileri hazır bulundular.

Buluşmada yaklaşık 650 kişi yer alırken organizasyonun tertipleyicileri birer konuşma yaptılar.  

İlk konuşmayı Mimar Zeliha Aytek yaptı.

Aytek, platformun kuruluş amacının Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun köklü topraklarından kopup Şile’de hayat kuran kişiler olarak geçmişi unutmadan geleceğe umutla bakmak olduğunu söyledi. Bir araya gelerek kültürlerini yaşatmak gayesinde olduklarını söyleyen Aytek, “Bu platform dayanışmanın adı olacak!” dedi. Sosyokültür ve eğitim konularında aktif olarak çalışma gayesinde olduklarının altını çizen Zeliha Aytek, “Bizler biliyoruz ki halayda olduğu gibi birlikte atılan her adım daha fazladır. Birlik ve Beraberliğimiz daim olsun” dedi.

Aytek’in ardından kürsüye Mehmet Bayır geldi. “Bu buluşma sadece bir kahvaltı organizasyonu değildir, çok daha anlamlı ve güzel bir yolun başlangıcıdır. Bizler Şile’yi kendi mahallemiz ve köyümüz gibi görmeyi kabul etmişiz. Bizler kültürümüzü Şileli vatandaşlarımızla paylaşmak için yola çıktık.” İfadelerini kullandıktan sonra katılımın hesaba kattıklarından fazla olduğunu söyledi ve teşekkür etti. “Halaylarımızı, türkülerimizi Şile’de var etmeye karar vermişiz” diyen Bayır, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Mehmet Bayır’ın ardından konuşan platformun kurucularından CHP Şile Belediye Meclis üyesi Halis Kökbalık oluşturulan platformun sadece bir kültür hareketi olmadığını dostluk, kardeşlik ve birlikte yaşama iradesinin güçlü bir ifadesi olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. “Bizler bu topraklarda dini, dili, ırkı ne olursa olsun bir arada, barış içinde yaşama inancını taşıyan kadim bir milletiz. Farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimizdir. Bu platform da bu anlayışı gelecek kuşaklara aktarmak ve yaşatmak için kuruldu.” Dedi.

Eski Şile Emlakçılar Derneği başkanlarından ve ilçenin sevilen isimlerinden Kadir Gül ise yaptığı konuşmada ilçede yaklaşık 10.000 civarında Doğu ve Güneydoğulu vatandaş yaşadığını hatırlattıktan sonra bu oluşumun gereklilik olduğuna işaret etti. Geçici bir kurucu yönetim oluşturduktan sonra gençlerden oluşan asıl yönetimin önünü açacaklarını sözlerine ekleyen Kadir Gül, derneğe adını veren iki bölgede yer alan 21 ilçeden de birer temsilcinin yer alacağını planladıklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından birlikte fotoğraf çekildi ve ardından halaylar çekilerek birlik mesajı verildi.