İlk defa 2002 yılında projelendirilen ancak 2009 yılında çalışmaları başlayan Şile’de ki tek ileri biyolojik arıtma tesisi olan Ağva tesisi randımanlı çalışmıyor.
Topografik durumlardan dolayı randıman vermeyen tesis için derin deşarj montajı şart oldu. Arıtma çıkışı Göksu nehrine verilen su zaman zaman dere ağzının tıkanması ile nehrin içinde kalıyor, kirlilik ve koku yapıyor.
2022 yılında sorunun giderilmesi için İSKİ’nin projelendirdiği ve Şile’dek projenin aynısı olan derin deşarj çalışması ile suyun açık denize basılması planlanırken henüz başlamayan çalışmalar artık vatandaşların tepki göstermesine neden olmaya başladı.
Projesi hazır olan ama başlamayan çalışmaya göre 4000m3(1500ton) suyun günlük deşarj edilmesi mümkün olacak. Derin deşarjın 310mt.si kumun altından olmak üzere tesisten 2230mt. Açığa, denizin 22mt. Derinliğine suyu basması tasarlandı.
Geçtiğimiz yıl sezon başında kopan ve tüm yaz boyunca başta Ayazma Plajı olmak üzere yakın sahillere de lağım suyu akmasına sebep olan derin deşarjın ardından kimi çevrecilerce uygun bulunmayan çalışma Ağva’da tek çare gibi görünüyor.
Ağva için planlanan derin deşarj projesi içinde Sahilköy’de de İSKİ’nin bir derin deşarj projesi olduğu ifade ediliyor.
SON YAZILAR