Zaman zaman Ağva’nın deniz seviyesinin altında kalmasından kaynaklanan taşkın sorunları için planlanan Balıkçı Barınağı ve Mahmuz projesine bazı tepkiler ve eleştiriler gelmeye başladı.
Projeye göre Göksu ve Yeşilçay nehirlerinin Karadenize dökülme noktasında Mahmuz yapılarak 'sediment' adı verilen tortu hareketinin kesilmesi, taşkın ve erozyon ile toprak yapısının bozulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Projeye göre bölgenin yeraltı ve yer üstü suları, iklimsel faktörleri ve meteorolojik verileri masaya yatırılırken Ağva’nın sosyal ve ekonomik yapısı da değerlendirildi.
Sonuç olarak Yeşilçay Deresi’nde ki dalgakıranın uzatılması, doğu kıyısında da paralel olarak bir mahmuz yapılarak ucunun batıya kıvrılması ve karşıdan dalga girişini engellemesi planlandı.
Göksu Deresi’nde ise derenin kumsalın gerisinde kalan kısmından başlayan ve kuzeye doğru hafif kıvrılan 2 adet mahmuz düşünüldü.
Mahmuz ve balıkçı barınağı inşası planlanan alanların 1. Derece doğal sit alanı ve 1. Derece arkeolojik sit etkilenme alanında kaldığı da raporda belirtilirken, Yeşilçay Deresi çıkışında ki mahmuzun 1382m2, şevinin 9782m2 olduğu, Göksu Deresi çıkışında ki mahmuzun da 492m2. Şevinin de 2603m2 olduğu ifade edildi.
Hazırlanan planın askı süreci 28 Ocak’ta tamamlandı. Bölge halkının projeye bazı itirazları oldu ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı itirazları reddetti. Projeye karşı dava açma süreci içinse 28 Mart’a kadar müddet tanındı.
Konuyla alakalı olarak Ağva Yaşam Derneği’nin yürütmeyi durdurma kararı aldırmak için çalışmalara başladığı öğrenilirken, Ağva sahil topografyasının ve deniz zemininin çalışmadan olumsuz etkileneceği, bu durumun da Ağva turizmine balta vuracağı iddia edildi.
SON YAZILAR